21 Nisan 2007 Cumartesi

Merkür Geri Hareketteyken Tuvalete Bile Çıkmam!

Mart 2006 tarihinde yayınlanan Aktüel dergisinde, “Astroloji Çılgınlığı” başlıklı kapak yazısını okuyunca anladım ki, hakikaten biz astrolojiyle uğraşanlar resmen çıldırmışız! Herkesler zavallı Merkür’ün geri hareketinden ne denli muzdaripmiş meğer! Yazılanları okuyunca, zaten kendisi şu aralar geri harekette olduğu için kendini savunamayacak durumda olan aciz Merkür’e “zavallı” ibaresini yakıştırmak geldi içimden... Merkür geri hareketteyken ‘sözleşme imzalamam, yeni bir işe başlamam, falancayla iletişime geçmem’ gibi batıla sapan inanışları görünce ‘merdivenin altından geçme, uğursuzluk getirir’; ‘ayna düştü kırıldı, yedi yıl başına fenalık gelecek’ şeklinde fobik bir düşünce tarzına saplanmışız gibi geldi.

Dış ticaretle uğraşan bir işadamını düşünelim. Milyonlarca dolarlık bir sözleşmeye imza atacak. Merkür geri harekete başlamış; uzun da sürecek. Başka bir rakibi daha var. Sözleşmeninse hemen imzalanması gerekiyor. Yani kendisi anlaşmayı imzalamazsa rakibi imzalayacak. Ne yapsın şimdi, Merkür’ün ileri hareketini bekleyip de milyonlarca doları havaya mı savursun?!

Merkür geri hareket ederken doğan pek çok insan var. Böyle bir insan danışmanlığa geldiğinde “Vah vah, Merkür geri hareket ederken doğmuşsunuz, siz doğuştan geri kafalısınız! Asla ileri gidemezsiniz.” diye teşhisi koyalım o zaman. Ne yapsaydı biçareler, doğurmadan kürtaj mı olsaydı anneleri?! Merkür geri hareketteyken çocuk doğmasın diye bütün kadınlar sezeryanla gününden önce doğum yapsın o zaman... Bu çılgınlığın sonu gelmez!

Astroloji konusunda okumalarım çoğaldıkça, gezegenlerin geri hareketlerinde sürecin daha ziyade içsel olduğunu düşünmeye başladım artık. Yani Merkür geri hareketteyken, karar vermek güçleşiyor; önemli konularda iki kere düşünmek zorunda kalıyorsunuz, diye düşünüyorum. Yoksa Merkür geri hareketteyken şu sözleşmeyi kesinlikle imzalamamalıyım gibi bir fobim yok. Kimsenin de olmasını istemem. Bu yazıyı o yüzden kaleme aldım.

Satürn geri hareketteyken örneğin, asıl engellemeler bilinçaltımızda başlıyor. Sonra sanki dışsal olarak engeller varmış gibi aslında bizim kendi korkularımız, bastırdığımız duygularımız somut bir şekilde dökülüyor karşımıza. Kariyerini geliştirmek için yeterince çalışmayan, işlerden kaytaran bir insanın, Satürn geri hareket ederken, patronuyla tartışması ve patronu yüzünden ilerleyemediğini düşünmeye başlaması buna örnek olarak verilebilir. Diğer bir deyişle, kişi kendi tembelliği yüzünden ilerleyemediği gerçeğine gözünü kapatıp, patronunu bir Satürn imgesi olarak kendisine engel görüyor olabilir.

Şu sıralarda da Merkür geri harekette. Havadan nem kapmaya müsait olanlar bu yazımdan ötürü bana sorun çıkartır mı bilemiyorum, umrumda da değil zaten. Ama çok iyi bildiğim şu ki, kader bir saat gibi mükemmel çalışır. Zamanı dondurmaya çalışsanda, zaman seni ezip geçer. Kimse yaşlanmak istemez, ama hiç kimse yüzünde kırışıklıklar oluşmasını engelleyemez. Olacak olan da, olması gereken zamanda ve yerde mutlaka olacaktır.

Merkür’ün geri hareketinde sözleşme imzalamaktan kaçınmak, kendini çok fazla ciddiye almakla özdeştir kanımca. Kimbilir belki Merkür geri hareket ederken, yarın olmadık bir şekilde hayata gözlerimizi yumacağız. Hayatımız bu kadar pamuk ipliğine bağlıyken, hayatın kendisi bile bu kadar ciddi değilken, kişinin kendini çok ciddiye alması anlaşılır değildir. Bu sebeple biraz gülümsetmek amacıyla yazıma kendi uydurduğum bir fıkrayla son veriyorum:

Adamın biri meşhur bir astrologa danışmaya gitmiş. Astrolog demiş,
-Sizin yükseleniniz İkizler, yöneticiniz Merkür’de şu an geri harekette. Siz çok etkilenirsiniz, aman sakın şu yirmibeş gün zarfında büyük bir işe başlamayın!”...

Adam pek anlamamış Merkür’ü, İkizler’i, ama yine de kara kara düşünmekten kendini alamamış. Tam büyük bir işe başlayacakken astrologun uyarısı kulaklarında çınlamaya başlamış. Yirmibeş gün boyunca büyük bir işe başlamamak için kendini zor tutmuş, sıkmış dişini, sıkmış ama yirmibeşinci günün sonunda bir hastanenin acil servisinde soluğu almış. Adama bir lavman yapmışlar, kendine gelmiş. Doktor demiş “Ölümden döndün!” Adam, astrolog yüzünden canımdan olacaktım, diye düşünerek mahkemeye vermiş kendisini.

Astrolog ve adam hakimin karşısına çıkmışlar. Doktoru mahkeme salonunda tanık olarak dinlemişler önce... Sıra savunmaya gelmiş. Önce adam anlatmış derdini. Demiş,

-Hakim bey, bu astrolog bana Merkür geri hareketteyken sakın büyük bir işe başlama, dedi. Ben de yirmibeş gün boyunca tuvalete çıkmamak için kendimi zor tuttum.

Hakim demiş ki,
-İyi de evladım, astrolog sana büyük bir işe başlama demiş, büyüğünü yapma dememiş ki!”

Adam,
-Olur mu hakim bey, benim basurum var, benim için tek başına tuvalete çıkmanın kendisi büyük bir iş zaten!

Hakim bu ilginç dava karşısında bıyık altından gülmekten kendini alamamış. Sıra zanlı durumundaki astrologun savunmasına gelmiş:

-Öncelikle hakim bey, sevgili kardeşimiz malesef gökyüzünün konumuna karşı çok duygusal yaklaşmış. Merkür’ün bu talihsiz geri hareketini kendine göre yorumlamış. Ama yine de görüyorsunuz ki, Merkür bizi haklı çıkardı. Az önce doktor beyi dinledik. Kendisine bir lavman yaparak iyileştirdiğini söyledi. Lavmanın yapıldığı tarih, tam da Merkür’ün ileri harekete başladığı tarihe denk geliyor. Eğer bu lavman Merkür geri hareketteyken yapılmaya çalışılmış olsaydı; bu kardeşimiz hastanenin bütün lavman stoğunu tüketirdi; yine de iyileşemezdi.

Hakim gülerek kararını açıklamış:

-Vallahi benim anladığım kadarıyla buradaki asıl suçlu geri hareket eden Merkür! Merkür’ü de tanık olarak dinleyebilseydik, neden geri hareket ediyor diye hesap sorabilirdik kendisine.


9 Mart 2006
Berrak
(Tüm haklar yazarına ait olduğu için lütfen haksız yere hırsızlık yapmayınız. Taş olursunuz sonra:)